Tuesday 19 November 2013

The Exhibition Natural Materials

The second year students visited the exhibition Natural Materials by the artists Richard Loskot and Michal Šimonfy. Here are the notes on the exhibition.



1 Richard Loskot, Cesta svetlom, priestorová svetelná inštalácia, 2013
            Úvodná subtílna inštalácia výstavy je postavená na jedinom svetelnom zdroji, ktorý vychádza z reflektora. Sústava zrkadlových platní umiestnených na stenách galérie slúži ako nástroj vizualizujúci pohyb svetelných lúčov  po priestore výstavnej miestnosti. Autor jednoduchými technickými prostriedkami, ktoré sú založené na poznatkoch optiky naznačuje divákovi naraz viacero metaforických rozprávaní o svetle, čase, priestore a videní. 
2 Michal Šimonfy, Life of your words, simulácia jednoduchého života, umelecký softvér, 2011
            Life of Your Words je inštalácia založená na umeleckom softvéri. Ten je zložený  z dvoch samostatných častí – analytickej, ktorá nepretržite vyhodnocuje diskusiu na sociálnej sieti a vizuálnej časti, ktorá predstavuje simuláciu primitívnej formy života. Program medzi príspevkami miliónov užívateľov sociálnej siete vyhľadáva také, ktoré obsahujú kľúčové slová súvisiace so vznikom, respektíve zánikom života. Na základe ich výskytu ovplyvňuje podmienky života v simulovanom mikrosvete – vizuálnej časti inštalácie. Vizuálna časť inštalácie – kruhový zelený obraz pohybujúcich sa „buniek“  je neustále ovplyvňovaná výstupom analytickej časti. K ovplyvneniu simulovaného života nedochádza priamo, jeho podoba je závislá na zmenách ktoré prebiehajú v “globálnej diskusii” a následne sa prejavia prostredníctvom malých zmien v prostredí žiariaceho (vitálne bunky) alebo vyhasínajúceho (umierajúce bunky) obrazu. Dielo tak funguje ako jednoduchý, ale autonómny a dynamický model života, pričom možnosť vzniku života a schopnosť prežitia je z dlhodobého hľadiska  podmienená existenciou “diskusie o živote samotnom”.
3 Richard Loskot, Aj človek je systém, multimediálna priestorová inštalácia, 2013
            Dielo komentuje pozíciu človeka v súčasnom technicistickom svete, no nestavia sa proti nemu. Prostredníctvom elektrického obvodu a využitia rôznych technických  zariadení komponuje a oživuje systém v ktorom postupne odhaľujeme všetky základné elementy prírodných procesov a javov, ako aj prejavov života: slnko, svetlo, čas, pohyb, vodu, vzduch, zvuk... .
4 Michal Šimonfy, Pre dvoch, interaktívna inštalácia, umelecký softvér, 2013
            Môžete sa posadiť za stôl a na bruško prsta si nasadiť senzor, dielo začne fungovať. Interaktívna inštalácia je určená pre dvoch ľudí sediacich oproti sebe. Senzor, ktorý si natiahnete na prst začne snímať tep vášho srdca, ktorý je vizualizovaný farebnými grafmi. V momente keď dvom ľuďom udrie srdce naraz z centrálneho kruhu sa uvoľní kružnica a rozrastie sa po obvode stola.
5 Richard Loskot, Všetko má svoj čas, svetelná inštalácia, 2013
            Inštalácia prostredníctvom jednoduchého technického zariadenia, ktorý je založený na frekvenciách a pohybe svetelných zdrojov vytvára iluzívny pohyb tieňa ruže. Poeticky a sureálne pôsobiaca projekcia vyvoláva viacero asociácii, odkazujúcich k času ako relatívnej konvencii, ktorú môžeme chápať a vnímať individuálne v prípade každého živého organizmu, alebo prírodného procesu.  
6 Michal Šimonfy, Fruit map, internetový projekt, 2010
Fruitmap.sk je otvorená mapa na ktorej môžu ľudia zaznamenávať verejne dostupné ovocné stromy. Funguje ako samostatný internetový projekt na www.fruitmap.sk. Môžte sa pripojiť.

No comments:

Post a Comment